2016. július 20., szerda

A porckoroncsérvről - az okokról, és a megoldásokról

Sok vendégemnek van porckorongsérve, és vannak, akik még csak aggódnak amiatt, hogy lesz nekik.

Amikor erről beszélgetek, mindig azt érzem, hogy mint valami MUMUS, úgy jelenik meg a másik fél fejében. Ha megértjük, milyen állapot összességét nevezzük sérvnek, kipukkan az ijesztő buborék, és tudunk a megoldásra fókuszálni.

Mi is a porckorong?
  A gerincoszlop köbös, szabálytalan alakú csontokból áll, amik között a kapcsolatot kisízületek és porckorongok biztosítják. A kisízület követi az előre-hátrahajlásokat és a forgásokat, hasonlóan képzelhetjük el, mint az ujjperceink közötti ízületet, csak több mozgást enged.
A porckorong tulajdonképpen lengéscsillapító: rugalmas ínrostos gyűrű, amin belül kocsonyás folyadék van. Két csigolya között található, és összenyomható, ekkor oldalra kidudorodik.
  Akkor működik jól, ha a folyadék elegendő benne - ehhez SZÜKSÉGES A NAPI FOLYADÉKBEVITELRŐL GONDOSKODNI. Körülbelül 20 éves kor után a porckorong akkor tud feltelni folyadékkal, ha napi 8 ÓRÁT VZSZINTES HELYZETBEN PIHENÜNK ESTE. Ekkor a környező kötőszövetből felszívja magát vízzel - ha abban van elegendő.

A sérvről
  Általánosságban kitüremkedést jelent. Egészségesen a porckorong nem ruganyosan összenyomódik és visszatér az eredeti állapotába. Amikor nem tudja az eredeti állapotát visszanyerni, összenyomódva marad, és ahol legnagyobb rajta a terhelés, ott egyre jobban elvékonyodik a fala és végül kihasad.
  Akkor nem tud visszatrni az eredeti állapotába, ha TÚL NAGY SÚLY VAN RAJTA, és / vagy AZ IZOMZAT KÖRÜLÖTTE ÖSSZEHÚZÓDÁSBAN VAN.

Az izmokról:
  Az izom összehúzódásra képes, a nyújtása mindig passzívan történik. Az ellentétes oldali izom, vagy más izomcsoportok összetett munkájaként létrehozott ellentétes testhelyzettel PASSZÍVAN MEGNYÚJTJUK AZ IZMOT. EZ TÖRTÉNHET MASSZÁZZSAL IS. Az izmok megfelelő működéséhez a MAGNÉZIUM elengedhetetlen. Fokozott terhelésnél, vagy izomfájdalmaknál FOKOZOTT MAGNÉZIUMBEVITEL-re van szükség.

Mikor fáj a sérv?
  A fájdalommal az ideg tud jelezni. Amikor nyomás alá kerül egy idegpálya, enyhe esetben zibbadást érzünk, erősebb nyomásnál fájdalommal jelez a test. Abban az esetben érezhetjük ezt, ha a porckorong kitüremkedése hátrafelé történik - ekkor a kilépő ideggyök kerül nyomás alá, vagy pedig a csigolyalyuk felé - ekkor a gerincvelőt, vagy a csigolyalyukban lévő idegköteget nyomja a sérv.

Kialakulása:
  Nyugodjunk meg: nem alakul ki egyik napról a másikra, és sokáig megelőzhető. Ha már kialakult, visszafordítható.
  Előjelként a háti-nyaki izomzat merevségét tapasztaljuk. Részemről a gyógytornát, gerinctornát egészséges embereknek is javaslom. A gyógytornásznak elmondhatjuk, hogy ülőmunkát végzünk, és máris ad nyújtó-erősítő gyakorlatokat, amellyel mindennap, otthon is átmozgathatjuk a testünket.

Porckorongsérv tünetei:
  Erős idegi fájdalom, kisugározhat lábba, karba, attól függően, hogy melyik idegpálya került nyomás alá. Ezek a tünetek még más okból is történhetnek, de mindenképpen az izmokat lazítani érdemes.

Kinesio TAPE
Gyógytornász, gyógymasszőr, tanult TAPE-s által felhelyezett TAPE a háthájást szinte azonnal csökkenti, így a torna elkezdhető.

Megoldása, gyógymód
Gyógytornász, gyógymasszőr felkeresését javaslom, és ha az általuk adott kezelések, utasítások betartása után sem javul 1-2 héten belül, érdemes képalkotó eljárással megtekinteni, hogy mi is történik odabent. Ezt csak orvos írhatja elő. Általános menete: Háziorvos- Reumatológus (1-2 hónap) Választhatóak ma már magánrendelések is, ahol hamarabb sorra kerülhetünk. Általában gyulladáscsökkentőt, izomlazítót, gyógytornászt és gyógymasszőrt írnak fel. Néha azonnal injekciót adnak, ezek keverékével. Ez tüneti megoldás, a hosszú távra az izmok erősítése-nyújtása ad megnyugtató eredményt.
A képalkotást érdemes mindenképpen elvégeztetni, de amíg az orvos időpontjára várakozunk, könnyítsünk az izmainkon tornával, masszázzsal. 
  Csak a kizáródott sérvet érdemes műttetni, de a gyógytornát azután sem kerülhetjük el.

A testünk mozgásra lett "kitalálva", mozgassuk, fejlesszük, élvezzük minél tovább gondtalanul! :)
Jó egészséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése